علامه طباطبایی

لطفا منتظر باشید ...
پنهان کردن پلیر
صوت تبیان بارگذاری صوت

جدیدترین ها

«سوگنامه چوبی»
93483 36':58'' 25.39 MB
عزیزخانوم!
229645 12':07'' 11.1 MB
تنها میان روضه‌ها…
251339 14':37'' 13.38 MB
عصر روز نهم …
37124 13':44'' 18.87 MB
صدای ضربه دوازدهم!
157527 32':19'' 29.59 MB
علامه طباطبایی
علامه طباطبایی

بیوگرافی

جدّ علامه طباطبائی(ره) از شاگردان و معاشران نزدیک شیخ محمد حسن نجفی (صاحب جواهرالکلام) بود و نامه ها و نوشته های ایشان را می نگاشت. مجتهد بود و به علوم غریب (رمل و جفر و ...) نیز احاطه داشت اما از نعمت داشتن فرزند محروم بود. روزی هنگام تلاوت قرآن به این آیه رسید:

« و ایوب إذ نادی ربه: انیّ مسنی الضر و انت ارحم الرّاحمین »

با خواندن این آیه، دلش می شکند و از نداشتن فرزند غمگین می شود.

همان هنگام چنین ادراک می کند  که اگر  حاجت خود را از خداوند بخواهد، روا خواهد شد. دعا می کند و خداوند هم پس از عمری دراز، فرزند صالحی به او عنایت می فرماید. آن پسر، پدر مرحوم علامه طباطبائی می شود. پدر علامه نیز پس از تولد او، نام پدر خود ( یعنی جدّ علامه) را بر وی می نهد.

ولادت:

علامه طباطبایی در آخرین روز ماه ذیحجه سال 1321 هـ.ق در شاد آباد تبریز متولد شد و81 سال عمر پربرکت کرد و در صبح یکشنبه 18 محرم الحرام سال 1402 هـ.ق سه ساعت به ظهر مانده رحلت کردند.

اجداد علامه طباطبایی از طرف پدر از اولاد حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام و از اولاد ابراهیم بن اسماعیل دیباج هستند و از طرف مادر اولاد حضرت امام حسین علیه السلام می باشند. در سن پنج سالگی مادرشان و در سن نه سالگی پدرشان بدرود حیات می گویند و از آنها اولادی جز ایشان و برادر کوچکتر از ایشان بنام سید محمد حسن کسی دیگر باقی نمانده بود.

تحصیلات واساتید :

سید محمد حسین به مدت شش سال (1290 تا 1296هـ.ش) پس از آموزش قرآن که در روش درسی آن روزها قبل از هر چیز تدریس می شد آثاری چون گلستان، بوستان و ... را فراگرفت. علاوه بر آموختن ادبیات، زیر نظر میرزا علینقی خطاط به یادگیری فنون خوشنویسی پرداخت. چون تحصیلات ابتدایی نتوانست به ذوق سرشار و علاقه وافر ایشان پاسخ گوید از این جهت به مدرسه طالبیه تبریز وارد شد و به فراگیری ادبیات عرب و علوم نقلی و فقه و اصول پرداخت و از سال 1297 تا 1304 هـ.ش مشغول فراگیری دانشهای مختلف اسلامی گردید. علامه طباطبایی بعد از تحصیل در مدرسه طالبیه تبریز همراه برادرشان به نجف اشرف مشرف می شوند و ده سال تمام در نجف اشرف به تحصیل علوم دینی و کمالات اخلاقی و معنوی مشغول می شوند.

علامه طباطبایی علوم ریاضی را در نجف اشرف نزد آقا سید ابوالقاسم خوانساری که از ریاضی دانان مشهور آن زمان بود فراگرفت. ایشان دروس فقه و اصول را نزد استادان برجسته ای چون مرحوم آیت الله نائینی(ره) و مرحوم آیت الله اصفهانی(ره) خواندند و مدت درسهای فقه و اصول ایشان مجموعاً ده سال بود.

استاد ایشان در فلسفه حکیم متأله، مرحوم آقا سید حسین باد کوبه ای بود که سالیان دراز در نجف اشرف در معیت برادرش مرحوم آیت الله حاج سید محمد حسن طباطبایی الهی نزد او به درس و بحث مشغول بودند.

و اما معارف الهیه و اخلاق و فقه الحدیث را نزد عارف عالیقدر و کم نظیر مرحوم آیت الله سید علی آقا قاضی طباطبائی(ره) آموختند و در سیر و سلوک و مجاهدات نفسانیه و ریاضات شرعیه تحت نظر و تعلیم و تربیت آن استاد کامل بودند. استاد امجد نقل می کند که ((حال مرحوم علامه، با شنیدن نام آیت الله قاضی دگرگون می شد. ))

حجت الاسلام سید احمد قاضی از قول علامه نقل می کند که: پس از ورودم به نجف اشرف به بارگاه امیرالمؤمنین علیه السلام رو کرده و از ایشان استمداد کردم. در پی آن آقای قاضی نزدم آمد و فرمود:

((شما به حضرت علی علیه السلام عرض حال کردید و ایشان مرا فرستاده اند. از این پس، هفته ای دو جلسه با هم خواهیم داشت.))

و در همان جلسه فرمود:

(( اخلاصت را بیشتر کن و برای خدا درس بخوان. زبانت را هم بیشتر مراقبت نما.))

فعالیت و کسب درآمد :

مرحوم علامه در مدتی که در نجف مشغول تحصیل بودند به علت تنگی معیشت و نرسیدن مقرری که از ملک زراعیشان در تبریز بدست می آمد مجبور به مراجعت به ایران می شود و مدت ده سال در قریه شادآباد تبریز به زراعت و کشاورزی مشغول می شوند. فرزند ایشان مهندس سید عبدالباقی طباطبائی می گوید:

خوب به یاد دارم که، مرحوم پدرم دائماً و در تمام طول سال مشغول فعالیت بود و کارکردن ایشان در فصل سرما در حین ریزش باران و برفهای موسمی در حالی که، چتر به دست گرفته یا پوستین بدوش داشتند امری عادی تلقی می گردید، در مدت ده سال بعد از مراجعت علامه از نجف به روستای شادآباد و بدنبال فعالیتهای مستمر ایشان قناتها لایروبی و باغهای مخروبه تجدید خاک و اصلاح درخت شده و در عین حال چند باغ جدید احداث گردید و یک ساختمان ییلاقی هم در داخل روستا جهت سکونت تابستانی خانواده ساخته شد و در محل زیرزمین خانه حمامی به سبک امروزی بنا نمود.

مهارتهای علامه :

فرزند علامه می افزاید:

پدرم از نظر فردی، هم تیرانداز بسیار ماهری بود و هم اسب سواری تیزتک و به راستی در شهر خودمان، تبریز بی رقیب بود، هم خطاطی برجسته بود، هم نقاش و طراحی ورزیده، هم دستی به قلم داشت و هم طبعی روان در سرایش اشعار ناب عارفانه و ....،

اما از نظر شخصیت علمی و اجتماعی هم استاد صرف و نحو عربی بود هم معانی و بیان هم در اصول و کلام کم نظیر بود و هم در فقه و فلسفه، هم از ریاضی( حساب و هندسه و جبر) حظی وافر داشت و هم از اخلاق اسلامی، هم در ستاره شناسی (نجوم) تبحر داشت هم در حدیث و روایت و خبر و ...

شاید باور نکنید که پدربزرگوار من، حتی در مسائل کشاورزی و معماری هم صاحب نظر و بصیر بود و سالها شخصاً در املاک پدری در تبریز به زراعت اشتغال داشت و در ساختمان مسجد حجت در قم عملاً طراح و معماری اصلی را عهده دار بود و تازه اینها گوشه ای از فضایل آن شاد روان بود وگرنه شما می دانید که بی جهت به هر کس لقب علامه نمی دهند و همگان بخصوص بزرگان و افراد خبیر و بصیر هیچکس را علامه نمی خوانند مگر به عمق اطلاعات یک شخص در تمام علوم و فنون عصر ایمان آورده باشند...

هجرت:

به هر حال علامه طباطبایی بعد از مدتی اقامت در تبریز تصمیم می گیرد تا به قم عزیمت نماید و بالاخره این تصمیم خود را در سال 1325هـ.ش عملی می کند.

فرزند علامه طباطبایی در این مورد می گوید:

همزمان با آغاز سال 1325هـ.ش وارد شهر قم شدیم... در ابتدا به منزل یکی از بستگان که ساکن قم و مشغول تحصیل علوم دینی بود وارد شدیم ولی به زودی در کوچه یخچال قاضی در منزل یکی از روحانیان که هنوز هم در قید حیات است اتاق دو قسمتی که با نصب پرده قابل تفکیک بود اجاره کردیم، این دو اتاق قریب بیست متر مربع بود.

طبقه زیر این اطاقها انبار آب شرب منزل بود که در صورت لزوم بایستی از درب آن به داخل خم شده و ظرف آب شرب را پر کنیم. چون خانه فاقد آشپزخانه بود پخت و پز هم در داخل اطاق انجام می گرفت در حالی که مادر ما به دو مطبخ (آشپزخانه) 24 متر مربعی و 35 متر مربعی عادت کرده بود که در میهمانیهای بزرگ از آنها به راحتی استفاده می کرد. پدر ما در شهر قم چند آشنای انگشت شمار داشت که یکی از آنها مرحوم آیت الله حجت بود. اولین رفت و آمد مرحوم علامه به منزل آقای حجت بود و کم کم با اطرافیان ایشان دوستی برقرار و رفت و آمد آغاز شد.

لازم به ذکر است که علامه طباطبایی در ابتدای ورودشان به قم به قاضی معروف بودند، چون از سلسه سادات طباطبایی هم بودند خود ایشان ترجیح دادند که به طباطبایی معروف شوند. ایشان عمامه ای بسیار کوچک از کرباس آبی رنگ و دگمه های باز قبا و بدون جوراب با لباس کمتر از معمول در کوچه های قم تردد داشت و در ضمن خانه بسیار محقر و ساده ای داشت.

رحلت :

مهندس عبدالباقی، نقل می کند:

هفت، هشت روز مانده به رحلت علامه، ایشان هیچ جوابی به هیچ کس نمی داد و سخن نمی گفت فقط زیر لب زمزمه می کرد « لا اله الا الله! »

حالات مرحوم علامه در اواخر عمر دگرگون شده و مراقبه ایشان شدید شده بود و کمتر تناول می کردند، و مانند استاد خود، مرحوم آیة الله قاضی این بیت حافظ را می خواندند و یک ساعت می گریستند

کاروان رفت و تو در خواب و بیابان در پیش             کی روی؟ ره زکه پرسی؟ چه کنی؟ چون باشی؟

همان روزهای آخر، کسی از ایشان پرسید: در چه مقامی هستید؟ فرموده بودند: مقام تکلم

سائل ادامه داد: با چه کسی؟ فرموده بودند: با حق

حجت الاسلام ابوالقاسم مرندی می گوید:

« یک ماه به رحلتشان مانده بود که برای عیادتشان به بیمارستان رفتم. گویا آن روز کسی به دیدارشان نیامده بود. مدتی در اتاق ایستادم که ناگهان پس از چند روز چشمانشان را گشودند و نظری به من انداختند.

به مزاح [ از آن جا که ایشان خیلی با دیوان حافظ دمخور بودند ] عرض کردم: آقا از اشعار حافظ چیزی در نظر دارید؟ فرمودند:

صلاح کار کجا و من خراب کجا؟ بقیه اش را بخوان!

گفتم: ببین تفاوت ره از کجاست تا به کجا

علامه تکرار کردند: تا به کجا! و باز چشم خود را بستند و دیگر سخنی به میان نیامد

آخرین باری که حالشان بد شد و راهی بیمارستان شده بودند، به همسر خود گفتند:

من دیگر بر نمی گردم

آیت الله کشمیری می فرمودند:

« شب وفات علامه طباطبائی در خواب دیدم که حضرت امام رضا علیه السلام در گذشته اند و ایشان را تشییع جنازه می کنند. صبح، خواب خود را چنین تعبیر کردم که یکی از بزرگان [ و عالمان] از دنیا خواهد رفت؛ و در پی آن، خبر آوردند که آیت الله طباطبائی درگذشت »

ایشان در روز سوم ماه شعبان 1401 هـ.ق به محضر ثامن الحجج علیه السلام مشرف شدند و 22 روز در آنجا اقامت نمودند، و بعد به جهت مناسب نبودن حالشان او را به تهران آورده و بستری کردند، ولی دیگر شدت کسالت طوری بود، که درمان بیمارستانی نیز نتیجه ای نداشت.

تا بالاخره به شهر مقدس قم که محل سکونت ایشان بود برگشتند و در منزلشان بستری شدند وغیر از خواص، از شاگردان کسی را به ملاقات نپذیرفتند، حال ایشان روز به روز سخت تر می شد، تا اینکه ایشان را در قم، به بیمارستان انتقال دادند.

قریب یک هفته در بیمارستان بستری می شوند و دو روز آخر کاملاً بیهوش بودند تا در صبح یکشنبه 18 ماه محرم الحرام 1402 هـ.ق سه ساعت به ظهر مانده به سرای ابدی انتقال و لباس کهنه تن را خلع و به حیات جاودانی مخلع می گردند و برای اطلاع و شرکت بزرگان از سایر شهرستانها، مراسم تدفین به روز بعد موکول می شود و جنازه ایشان را در 19 محرم الحرام دو ساعت به ظهر مانده از مسجد حضرت امام حسن مجنبی علیه السلام تا صحن مطهر حضرت معصومه علیها السلام تشییع می کنند و آیت الله حاج سید محمد رضا گلپایگانی(ره) بر ایشان نماز می گذارند و در بالا سر قبر حضرت معصومه علیها السلام دفن می کنند.

آلبــــوم
تک فایــــل
مجمــــوعه ها
ویدئوهــــا
درس خارج اصول فقه استاد «احمد عابدی»؛ (حرم مطهر حضرت معصومه سلام الله علیها). بحث استصحاب کلی نوع سوم، جلسه یازدهم، 12 مهر 94. سیر تاریخی ملاک صدق و کذب قضایا از زمان افلاطون، مُثـُل افلاطونی یا عقل فعال اسکندر افرودیسی، و نظر ابن سینا و علامه طباطبایی رضوان الله علیهما درباره عقل فعال.
21':49''
2828
0
درس خارج اصول استاد «حسین یزدی»؛ بحث در مورد مقاله تأملی در برهان صدیقین به تقریر علامه طباطبایی(جلسه 11)؛ سال 94-93، جلسه هفتاد و چهار؛ 21 بهمن 93. (1:02:25)
01:02':25''
1055
0
درس خارج اصول استاد «حسین یزدی»؛ بحث در مورد مقاله تأملی در برهان صدیقین به تقریر علامه طباطبایی(جلسه 10)؛ سال 94-93، جلسه هفتاد و سه؛ 20 بهمن 93. (56:06)
56':06''
581
0
درس خارج اصول استاد «حسین یزدی»؛ بحث در مورد مقاله تأملی در برهان صدیقین به تقریر علامه طباطبایی(جلسه 9)؛ سال 94-93، جلسه هفتاد و دو؛ 19 بهمن 93. (55:40)
55':40''
655
0
درس خارج اصول استاد «حسین یزدی»؛ بحث در مورد مقاله تأملی در برهان صدیقین به تقریر علامه طباطبایی(جلسه 8)؛ سال 94-93، جلسه هفتاد و یک؛ 18 بهمن 93. (44:30)
44':30''
927
0
درس خارج اصول استاد «حسین یزدی»؛ بحث در مورد مقاله تأملی در برهان صدیقین به تقریر علامه طباطبایی(جلسه 7)؛ سال 94-93، جلسه هفتاد؛ 15 بهمن 93. (59:44)
59':44''
573
0
درس خارج اصول استاد «حسین یزدی»؛ بحث در مورد مقاله تأملی در برهان صدیقین به تقریر علامه طباطبایی(جلسه 6)؛ سال 94-93، جلسه شصت و نه؛ 14 بهمن 93. (58:00)
58':00''
742
0
درس خارج اصول استاد «حسین یزدی»؛ بحث در مورد مقاله تأملی در برهان صدیقین به تقریر علامه طباطبایی(جلسه 5)؛ سال 94-93، جلسه شصت و هشت؛ 13 بهمن 93. (1:02:19)
01:02':19''
813
0
درس خارج اصول استاد «حسین یزدی»؛ بحث در مورد مقاله تأملی در برهان صدیقین به تقریر علامه طباطبایی(جلسه 4)؛ سال 94-93، جلسه شصت و هفت؛ 12 بهمن 93. (1:01:28)
01:01':28''
721
0
درس خارج اصول استاد «حسین یزدی»؛ بحث در مورد مقاله تأملی در برهان صدیقین به تقریر علامه طباطبایی(جلسه 3)؛ سال 94-93، جلسه شصت و شش؛ 8 بهمن 93. (49:12)
49':12''
665
0
درس خارج اصول استاد «حسین یزدی»؛ بحث در مورد مقاله تأملی در برهان صدیقین به تقریر علامه طباطبایی(جلسه 2)؛ سال 94-93، جلسه شصت و پنج؛ 7 بهمن 93. (57:34)
57':34''
1321
1
0
تاریخ، گاه انسان‌هایی به خود دیده که اگرچه مانند همه آدمیان، از خاک بوده‌اند ولی روحی دگرگونه داشته‌اند؛ اما مشکل این‌جاست که این آدمیان را چگونه باید روایت نمود؟
01':56''
18825
14
0
نواهنگی شنیدنی درباره شخصیت علامه سید محمد حسین طباطبایی با طنین صدای ملکوتی قرائت قرآن علامه، تسلیت امام خمینی و رمزگشایی آیت الله جوادی آملی از «چرایی رسیدن علامه به این جایگاه والا»(تولید اختصاصی بانک صوتی تبیان)(1:56)
01':56''
8667
13
0
بخش اول سخنان استاد جوادی آملی درباره "رساله ولایت" علامه به عنوان بهترین اثر و شرح کلیات آن (22:19)
00':00''
2335
10
0
بخش دوم سخنان استاد جوادی آملی درباره رساله ولایت علامه و پاسخ به این سوال که بهترین راه رسیدن به خدا از نظر علامه طباطبایی چیست؟«با توجه با رساله ولایت» (13:27)
00':00''
1950
6
0
سخنان آیت الله جوادی آملی درباره استادش علامه طباطبایی«پاسخ به این سوال سر اینکه علامه به این مقام رسیده است چیست؟» (4:11)
00':00''
2937
8
0
سخنان آیت الله جوادی آملی درباره استادش علامه طباطبایی«یکی از ره آوردهای استاد پاسخ به این سئوال بود که قرآن چگونه بشر را هدایت می کند؟» (40:11)
00':00''
1440
-1
0
سخنان آیت الله جوادی آملی درباره شخصیت ممتاز مرحوم علامه طباطبایی «مرحوم علامه زندگینامه خود را با قلم علم و عمل صالح نگاشت» (5:14)
00':00''
1725
1
0
سخنرانی استاد فاطمی نيا با موضوع فلسفه تأليف الميزان و چگونكی كشف جواب سئوال فلسفی (به زبان آذری) (04:31)
00':00''
1289
0
0
جلسه سیزدهم از سلسله مباحث سیری در نفس، فرمایشات آیت الله جوادی آملی، بحث علمی درباره نفس و دور نمایی از فصول نه گانه که علامه طباطبایی درباره نفس در المیزان مطرح کرده اند (25:57 )
00':00''
1440
3
0
بخش دوم سلسله جلسات درس اسفار استاد شهيد مطهری(ره) بحث حركت، حقیقت امكان استعدادی و نظر علامه طباطبائی در مورد امکان استعدادی و اینکه آیا امکان استعدادی اضافه میان وجود و معدوم است؟. (23:05)
00':00''
754
0
بخش دوم سلسله جلسات درس اسفار استاد شهيد مطهری(ره) بحث حركت،برهان بر وجود زمان و اشکالی وجیه در مورد حرکت توسطیه و سه نظریه در باب حركت توسطیه و قطعیه و اشاره ای به نظر خاص علامه طباطبائی. (23:57)
00':00''
2877
0
بخش اول سلسله جلسات درس اسفار استاد شهيد مطهری(ره) بحث حركت، بیان دوباره اشکال در مورد حرکت توسطیه و بیانی دیگر از اشکال فوق در قالب سه فرض و بیان قابل مناقشه مرحوم آخوند در توجیه حرکت توسطیه و نتیجه و توضیح نظریه خاص علامه طباطبائی درباره حرکت قطعیه و توسطیه (22:19)
00':00''
1065
0
بخش دوم سلسله جلسات درس اسفار استاد شهيد مطهری(ره) بحث حركت، بیان مرحوم بروجردی در ماهیت لا بشرط و بشرط لا و بازگشت به نظریه علامه طباطبائی (23:40)
00':00''
1116
0
بخش دوم سلسله جلسات درس اسفار استاد شهيد مطهری(ره) بحث حركت، دو نكته بر اساس حركت جوهری و وجود دو طرف دارد و دو نتیجه گیری علامه طباطبائی. (28:25)
00':00''
709
0
بخش دوم سلسله جلسات درس اسفار استاد شهيد مطهری(ره) بحث حركت، حكما و مساله حركت در مقولات و مقوله اضافه و جده و دلیل مرحوم آخوند بر استحاله حرکت در فعل و انفعال و برهان آخوند بر استحاله حرکت در حرکت و نظر خاص علامه طباطبائی درباره حرکت در حرکت و حرکت حرکت. (37:28)
00':00''
741
0
مختصری از زندگی، نبوغ علمی وآثار علامه طباطبایی (6:32)
00':00''
2689
4
0
گفتگوی دکتر ابراهیم دینانی درباره استادش علامه طباطبایی (9:50)
00':00''
2532
4
0
تصنیف زيباي "كيش مهر"، شاعر: علامه سيدمحمدحسين طباطبايی، خواننده: شهرام ناظری، آهنگساز: جليل عندليبی {كيفيت 32 كيلوبايت.} (09:02)
00':00''
11394
30
0
سرود زيباي "كيش مهر"، شاعر: علامه سيدمحمدحسين طباطبايی، خواننده: شهرام ناظری، آهنگساز: جليل عندليبی {كيفيت 128 كيلوبايت.} (09:02)
00':00''
2720
6
0
ذکر خاطره ای از علامه طباطبایی از زبان خودش (00:45)
00':00''
4264
2
0
بیانات علامه طباطبایی در خصوص تفسیر المیزان(1:34)
00':00''
2650
1
0
بیانات آیت الله مرعشی نجفی درباره خاندان علامه طباطبایی (00:31)
00':00''
4077
4
0
بیانات «علامه طباطبایی» در خصوص روشی که در تفسیر المیزان بکار برده شده است (1:00)
00':00''
2192
0
دلايل آمدن علامه طباطبايي از نجف به قم از زبان خودش (00:49)
00':00''
1660
0
پاسخ علامه طباطبايي به اين سئوال كه چه انتظاري از فلسفه مي تونيم داشته باشيم؟ (00:52)
00':00''
2061
-1
0
قرائت آیات (اول تا پنجاهم) سوره مباركه مریم با صدای حزین و دلنشین مرحوم «علامه سيد محمد حسین طباطبایی(ره)»(12:57)
12':57''
35233
22
0
توصیف و تمجید علامه طباطبایی از نبوغ و حالات استاد مرتضی مطهری در مجلس درس (0:38)
00':00''
3568
-1
0
سخنرانی آیت الله جوادی آملی پیرامون خلق آثار علمی بوسیله استاد مطهری و تاثير ايشان از علامه طباطبايی (1:45)
00':00''
4037
0
سخنرانی آیت الله جوادی آملی پیرامون منزلت علمی علامه طباطبایی و علامه مطهری (3:44)
00':00''
3258
2
0
سخنرانی آیت الله جوادی آملی در مجموعه بنیان مرصوص با عنوان «حال و هوای شهید در لحظه شهادت در بیان علامه طباطبائی» (1:22)
00':00''
1005
1
0
قسمت پنجم از جلسه اول تفسیر سوره مبارکه یوسف توسط آیت الله جوادی آملی با موضوع «نقل كلام علامه طباطبایی درباره حروف مقطعه» (01:42)
00':00''
3517
-2
0
سخنرانی آیت الله جوادی آملی پیرامون عظمت علمی علامه طباطبایی
00':00''
612
0
سخنرانی آیت الله جوادی آملی پیرامون مذاكره علمی مرحوم علامه طباطبایی با دانشمندان زمین‌شناس
00':00''
2018
0
سخنرانی آیت الله جوادی آملی پیرامون توضیح علامه در مورد حدیث "من شیطانم را مسلمان كردم"
00':00''
4834
2
0